Leden Vertellen

vertellen leden over hun vogels.

 

 

 plaats hier uw verhaal, maak een leuk verhaal over de kweek, leuke foto,of een verhaal over onze  vereniging en laat het ons weten met de link van de vogelvereniging  vogelvriendvarsseveld@gmail.com

 

Hallo vogel vrienden,

Mijn naam is Jan Sleijster ik ben 45 jaar en ik heb denk ik al zeker 35 jaar vogels. Mijn hobby is dus begonnen toen ik nog maar een jonkie was, mijn vader had een voliere gebouwd en ik was meteen verkocht, ik vond het super mooi en na een paar jaar had ik een eigen kooi met agapornissen ik was denk een jaar of tien. Ik was zeer blij met de vogels en het ging heel goed en niet veel later kreeg ik een metalen kamer voliere en kon ik nog een koppel kopen. Ze gingen samen in de voliere en het ging gelukkig goed. En zo was mijn vogel hobby begonnen. Na een aantal jaren gingen we verhuizen en kregen we een hele grote voliere 12 meter lang en 8 meter breed en 2 meter hoog. Dat werd een gemengde voliere met allerlei tropische vogels en diverse loopvogels. En in de garage werden wat kweek kooien gemaakt. Dit ging allemaal heel goed, en de jonge vogels werden verkocht .

Daar door hadden we al snel meer vraag dan aan bod , dus toen gingen we vogels bij kopen en zo was langzaam aan Vogel handel Sleijster ontstaan . Bij de meeste mensen wel bekend wat dat was geworden, na een aantal jaren waren we een begrip in de vogel wereld. Maar na ruim 17 jaar handel zijn we noodgedwongen gestopt , de overheid besloot toen dat de handel in import vogels niet meer mocht . U weet wat dat betekende voor de vogel hobby . Daar hebben we nu nog de toren hoge prijzen voor vogels van. Maar het betekende ook een omkeer in de vogel hobby men moest meer gaan kweken met vogels om nog aan vogels te komen. Zo ben ik dus na een goede twee jaar naar dat de import van de vogels was gestopt ook weer gaan proberen te kweken met vogels. Ik had de handels hal die ik toch nog had staan omgebouwd tot kwekerij. Een koude kant voor Europese cultuurvogels ( Noorse grote goudvinken, Barm sijsen , Vinken, Kwikstaarten, europese goudvinken, en nog wat soorten.) En ik had natuurlijk nog het verwarmde gedeelte hier in had ik alle denk bare Australische prachtvinken ( Goulds in alle kleurslagen Diamandvinken , Ceres, Spitsstaartjes, Rood koppapagaai amadine, 3 kleur ,kort staartjes, Cuba vinkjes , enz. ) Het kon niet op dacht ik, de kweek kon beginnen bij de prachtvinken lukte het wel redelijk maar bij de cultuur vogels is het vreselijk mis gegaan. Ik ben daar bijna mijn complete Collectie aan Goudvinken verloren , doordat men toch te veel met medicatie bezig was geweest en ik dacht dat hoeft niet !!! Jammer dus wel. Heeft me veel geld gekost maar dat was niet het slimste ik vond het zo erg dat ik de vogels niet in leven kon houden. En toen overleed mijn vader ook nog wel onverwacht op zeer jonge leef tijd ( 63 Jaar). Ik was van dit alles zo kapot , dat ik geen zin meer had in vogels en de plek waar we toen woonde.

Het was natuurlijk de plek waar alles was begonnen aan de grote vogel gekte. We zijn toen met ons gezin verhuisd. Ik heb toen een Koi vijver gehad , maar naar een paar jaar begon het toch weer te knagen, ik miste toch wel die vogeltjes. Ik heb toen in de tuin weer een voliere gebouwd een klein hokje eigenlijk maar met een paar kanaries . Later was de lief hebberij weer terug en het hokje werd weer wat groter en er kwamen al weer meer vogels bij. En ik bedacht me ik ga weer Goulds kweken, we hebben immers een grote zolder dus daar is nog wel plek. Dus een stuk afgetimmerd en wat kweek kooien geplaatst. Een paar koppels gekocht , en het kon weer beginnen. Dat liep allemaal goed leuke resultaten . Ik dacht ik hou deze jonge vogels zelf. Dus ik moest weer uitbreiden, maar de zolder was bij nader inzien toch niks. Tijdens het voeren of schoonmaken stootte ik vaak mijn hoofd aan de balken van de zolder. Dus werd er verhuisd naar de logeerkamer een verdieping lager. Wat een ruimte weer. Fijn, ik kon mijn gang weer gaan. Er werden weer wat kooien bij gekocht en wat vogels. ( de vogel gekte was weer terug ! ) Maar eigenlijk was het toch niks om zoveel vogels in huis te hebben. Het zijn dan wel goulds die maken niet zoveel geluid ze zingen heel zacht , maar als er ongeveer ik weet het zo niet meer precies 60 jongen zijn en ze worden gevoerd , Dan geeft dat best veel geluid op de verdieping waar ook de andere slaap kamers zijn.

Dus na 5 jaar hebben we toen besloten ons huis weer te verkopen, iedereen verklaarde ons voor gek. Ons huis was super mooi verbouwd en klaar. Maar ja, die hobby he. En nog een paar andere zaken deden ons toch besluiten te verhuizen. Dat ging allemaal heeeel snel. Ja toen kwam het, we gingen verhuizen er moest veel worden geklust en verbouwd. Maar het eerste is er voor de vogels alles in orde gemaakt. Ik heb nu een dubbele garage , dus ik kon weer helemaal los gaan. Nieuwe broedkooien en een paar vluchtjes gebouwd. Naar een jaar werd de tuin aan gepakt. Daar kon natuurlijk ook wel een mooie volière komen. Het is er een geworden van 5 meter lang en 2 meter breed en ruim 2.20 meter hoog en met een nacht hok. Super mooi weer, er vliegen weer diverse soorten door elkaar. Als we buiten zitten is dat echt genieten al dat gefluit en gekwetter en al die kleuren. Dat is natuurlijk helemaal leuk als het is aan geplant. Het is gewoon een overkapte en afgeschermde bloemen bak. Zo moet je dat dus een beetje bij je vrouw brengen…. Nee hoor zij vind het ook mooi. Maar het blijft mijn hobby, dat zegt ze ook.( Maar ik ben haar wel dankbaar dat ik zo gek mag zijn.)

Maar mijn vrouw vind het ook mooi om naar te kijken, zo kwam ik van de zomer een keer van uit mijn werk en zat mijn vrouw bij de voliere te kijken. Ze zegt: wat ik nu net toch heb gezien, de Turqasine parkieten zaten boven op het nest van de roodkop papagaai amadine en ze voerde de jonge vogels die met de kopjes naar buiten kwamen. Ik moest lachen en ik zij ; ze zullen die jonge vogeltjes wel aan het pikken zijn geweest. Die krengen. Maar ja dat soort dingen gebeuren in een gemengde voliere. Nee echt wacht maar misschien doen ze het dadelijk wel weer . We zaten aan de koffie en een hoop gepiep van uit de voliere, ik kijk en verrek ja mijn vrouw had gelijk. Zo iets moois had ik nog nooit gezien bij mijn vogels. Blijft toch wel genieten he die vogels. ( vogel gekte , of ook wel vogelvierus genoemd) gaat denk toch niet meer weg.

 

Beste vogel liefhebbers geniet van je hobby, laat andere maar kletsen die snappen het vaak niet.

Met vriendelijke vogel groet Jan Sleijster

 

 

 
Opbellen
E-mail